Keju makan dengan roti..lagi best kalau buat kek....yummy...Cik Sue pon salah sorang penggemar kek keju...chessyy gitu..tapi kali ni Cik Sue nak share info sikit tentang keju yang kita makan tu...dan yang paling penting kepada mummy yang tengah pregnat tu..cik Sue dapat dari majalaj kegemaran Cik Sue iaitu Majalah PaMa...
Ada beberapa jenis keju yang perlu dan tidak selamat dimakan oleh ibu hamil yer.Keju jenis lembut yang ada lapisan putih dekat luarnya... Mari kita tengok apa jenis keju yang kita tak boleh makan masa hamil ni...
KEJU BRIE
KEJU FETA
KEJU DANISH BLUE
KEJU GORGONZOLA
KEJU ROQUEFORT
SATU LAGI..KEJU DARI SUSU KAMBING...
KENAPA TAK BOLEH DIAMBIL OLEH IBU HAMIL?
kerana ia mempunyai paras
keasidan yang lebih rendah dan mengandungi kadar air yang lebih tinggi daripada
keju jenis keras (hard cheese)
Faktor tersebut membuatkan bakteria
berbahaya sangat mudah untuk membiak seperti bakteria Listeria.
Bakteria Listeria boleh menyebabkan keracunan makanan dan
jangkitan. Bahkan ia juga boleh mengakibatkan keguguran
janin, kematian bayi dalam kandungan hingga menimbulkan penyakit yang boleh
membawa maut kepada bayi.
Sedikit sahaja jangkitan daripada bakteria Listeria ini boleh
mengakibatkan kematian kepada bayi dalam kandungan. Oleh itu ibu hamil juga
dinasihatkan agar mengelakkan daripada makan/minum susu atau produk susu yang
belum dipastur.
TAPI..Mummy jangan risau, sebab ada keju yang boleh dan selamat diambil. Contohnya keju cottage cheese, mozzarella, keju krim, paneer serta ricotta. Keju
cheddar dan parmesan selamat dimakan kerana ia merupakan jenis keju yang keras
dan memiliki keasidan yang tinggi dengan kadar air yang rendah.
Namun jika tidak dapat mengelakkan daripada
makan keju lembut, pastikan keju tersebut sudah dimasak dalam suhu tepat
seperti membakar untuk memastikan bakteria yang ada dalam keju benar-benar
sudah mati.
Oleh itu, kita amalkan pemakanan yang sihat. Chesse yang selamat...say chesse...=)
No comments:
Post a Comment